Nasiona roślin strączkowych – korzyści dla zdrowia

Nasiona roślin strączkowych – korzyści dla zdrowia

Rośliny, których owoce dojrzewają w strąkach, nazywane są roślinami strączkowymi. W tym artykule dowiesz się, jakie wartości odżywcze mają te rośliny. Przeczytaj dalej, jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego powinieneś jeść je regularnie.

Znane nasiona roślin strączkowych

Poniższa lista przedstawia większość znanych roślin strączkowych. Oczywiście lista ta nie jest kompletna, ale wystarczy do poznania roślin tego gatunku. Rośliny strączkowe można spożywać z sosem do spaghetti, dodawać do ryżu i różnych potraw. Można z nich przyrządzać chude kotlety, zupy, sałatki, dodawać do makaronu i ziemniaków. Ziarna strączkowe dostarczają białka i błonnika, a także są ważnym źródłem witamin i minerałów, takich jak żelazo, cynk, kwas foliowy i magnez.

  • Lucerna
  • Fasola szparagowa
  • Groszek szparagowy
  • Fasola karłowata
  • Czarna fasola
  • Czarny groszek
  • Fasola po turecku
  • Bób
  • Biała fasola
  • Groch włoski
  • Zwykła fasola
  • Ziarna kakaowego
  • Groch pastewny
  • Francuski zielony groszek
  • Zielone fasolki
  • Lespedeza

Korzyści z roślin strączkowych

  • Witaminy i minerały. Znajdują się w tych roślinach – kompletny zestaw niezbędny dla zdrowia człowieka.
  • Białko. To właśnie białko przyczynia się do szybszego uczucia sytości, a także jest korzystne dla zdrowia.
  • Potas. Pomaga zmniejszyć wpływ sodu lub soli na ciśnienie krwi.
  • Kwas foliowy jest ważnym składnikiem odżywczym, który pomaga uniknąć wad wrodzonych u noworodków, dlatego ważne jest, aby kobieta w ciąży spożywała pokarmy, które go zawierają.
  • Magnez. Jest niezbędna dla zdrowych kości i zębów oraz wspomaga wchłanianie wapnia i potasu.
  • Nasiona roślin strączkowych mają niski indeks glikemiczny , chociaż dostarczają organizmowi węglowodanów. Skrobia w ich składzie jest powoli wchłaniana do krwi bez zmiany poziomu cukru we krwi.

Produkty fasolowe mogą być sprzedawane w formie suszonej i w puszkach. Te ostatnie są generalnie uważane za bardziej szkodliwe niż te pierwsze. Jeśli gotujesz suszoną fasolę lub nasiona roślin strączkowych, należy je wcześniej namoczyć. Kupując karmę w puszkach lepiej wybierać te z małą ilością soli lub bez. Odcedź płyn z puszek i opłucz fasolę przed użyciem. Nie kupuj słodzonej fasoli ani fasoli zmieszanej ze smalcem.

Niektóre rośliny strączkowe są uprawiane jako rośliny ozdobne. Należą do nich na przykład łubin. Niektóre rośliny strączkowe są wykorzystywane do produkcji olejów, które mogą być wykorzystywane w produkcji. Niektóre z nich są również wykorzystywane do produkcji barwników.

Zobacz nasiona roślin strączkowych w sklepie: https://polskieziarno.pl/nasiona/ziarna/ziarna-straczkowe/